Ügyfeleim gyakran fordulnak hozzám azzal a kéréssel, hogy vizsgáljam át a partnerük által megküldött szerződést.

Tapasztalatom szerint ezek a szerződések gyakran az internetről, illetve innen-onnan előkerült szerződések „összeollózott” verziói, így számos hibát is tartalmaznak: keverednek a jogi fogalmak, már nem hatályos jogszabályokra hivatkoznak, egymásnak ellentmondó rendelkezéseket alkalmaznak, egyebek. Amellett hogy egy ilyen szerződés nem igazán bizalomkeltő, a szerződés teljesítése és egy esetleges vitás helyzetben rendkívül sok bonyodalmat is okozhat.

Nézzük melyek azok a tipikus hibák, amelyet a szerződésekben elkövetnek:

1.       A fizetési feltételek hiányosak

A fizetési feltételeknél mindenképpen kerüljenek meghatározásra az alábbiak:

  • a díj (ellenérték) összege forintban (nettó + Áfa),
  • fizetés módja (átutalás, készpénz),
  • fizetési határidő (pontos dátum, vagy a teljesítéstől/számla kiállítástól számított (…) nap),
  • átutalás esetén a bankszámlavezető bank neve és a bankszámlaszáma.

2.      Nincs szankció

A szerződésekből nagyon gyakran hiányzik a szankció, holott nem teljesítés vagy késedelmes teljesítés esetén ez problémát okozhat. Az egyik leggyakoribb szankció a kötbér a kötelezett által a szerződésben fizetni vállalt pénzösszeg, amely a szerződés nem teljesítése vagy nem szerződésszerű teljesítése, azaz a kötelezett szerződésszegésének esetére szól.

3.      Nem hatályos jogszabályi hivatkozás

Rengeteg szerződés tartalmaz olyan régi jogszabályokat, amelyek már jó ideje nem is hatályosak. Éppen ezért a szerződés írásakor érdemes megvizsgálni, hogy az adott hivatkozás megfelelő-e még. Erre a célra leginkább az ingyenesen elérhető jogszabálykeresőket ajánlom pl.: http://net.jogtar.hu/, https://kereses.magyarorszag.hu/jogszabalykereso.

Ha nem biztos benne, hogy a szerződés minden tekintetben megfelel a jogszabályoknak, akkor mindenképpen forduljon jogi szakértőhöz, hiszen így rengeteg jövőbeli kellemetlenséget kerülhet el.