Kezdődik az albérletek szezonja, hiszen mindjárt itt a szeptember, amikor diákok hada költözik át másik városba. Sokan keresnek kiadó lakást és sokan kínálják ingatlanjukat, a megállapodás során azonban érdemes néhány apróságra odafigyelni, amely később megkönnyítheti a felek dolgát.

1. TIPP Bérbeadóknak: Kérjen kauciót

Érdemes 2-3 havi bérleti díjnak megfelelő óvadékot kérni a bérlőktől, amelyből az esetleges fizetések elmaradása, vagy rosszabb esetben az okozott károk javításának költségei fedezhetők. A Ptk. 3 hónapban maximalizálja lakásbérlet esetén a kérhető óvadék összegét, azonban ezt mindenképp javasoljuk kikötni. Ha például a bérlő nem fizet és felszólítást követően felmondunk neki, akkor (mivel a felmondás következő hónap végére szólhat) gyakorlatilag a teljes 3 havi óvadékot lelakja. Ha meg egy darabig türelmesek voltunk vele, akkor még hosszabban használhatja az ingatlanunkat – ebben az esetben már részben ingyen.

2. TIPP Bérbeadóknak: Rendezze, hogy milyen állapotban kell visszaadni az ingatlant

Sokszor keletkezik vita, hogy ha egy frissen festett, berendezés nélküli ingatlan kerül átadásra a bérlők számára, akkor vajon milyen állapotban kell visszaadniuk azt. Általában az eltelt időnek megfelelő használat állapotot szokás kikötni, de mi számít rendes elhasználódásnak? Mi legyen a falra felfúrt polcokkal? Jobb, ha leszereli az albérlő vagy inkább hagyja ott?

3. TIPP Bérbeadóknak: Rögzítse a kézbesítés szabályait

Gyakorlati probléma, hogy nem fizet a bérlő és a számára küldött felszólító levelet a bérleti szerződésben rögzített címen (ami legtöbbször más városban található) nem veszi át, majd a felmondást sem tudja számára kézbesíteni a bérbeadó. Érdemes rögzíteni, hogy a bérleti szerződésben megadott címre való levélküldés akkor is kézbesítettnek minősül, ha azt nem veszik át – így meg lehet előzni egy olyan helyzetet, hogy a bérbeadó nem tud felmondani.

4. TIPP Bérbeadóknak: Írasson alá kiköltözési nyilatkozatot

Sok bérbeadó fél tőle – nem is alaptalanul – hogy az ingatlanát használó bérlő a szerződés megszűnése esetén sem hagyja el az ingatlant. Ennek kiküszöbölésére szolgál a közjegyzők által készített nyilatkozat, amely alapján szükség esetén a végrehajtó kényszeríti a lakás elhagyására a bérlőt.

5. TIPP Bérbeadóknak: Határozatlan idejű szerződést kössön

Az új Ptk. alapján másfél hónapos a felmondási idő, és ha nem is tartották be az alaki szabályokat, a törvény a közlést követő második hónap végére akkor is megszűntnek tekinti a szerződést. Így sokkal egyszerűbb egy esetleges kellemetlen bérlőtől megszabadulni, mint egy határozott idejű bérleti szerződés esetén.

Ha nem szeretne kellemetlen helyzetbe kerülni, kérje ügyvédeink segítségét a bérleti szerződés elkészítéséhez!