Az ingatlan vásárlás utolsó lépése a birtokbaadás vagy ahogyan leggyakrabban emlegetni szokták, a kulcsátadás. A birtokbaadás azonban nem csak abból áll, hogy a lakás valamennyi kulcsát át adja az eladó. Természetesen ez is egy fontos momentum, de ezen kívül még számos más teendője is van az új tulajdonosnak

Nem kell azonban megijedni, ez a procedúra gyorsan és könnyedén lebonyolítható, mindössze az alábbiakat kell figyelembe vennie.

A Profi birtokbaadás 1. titka – KULCSOK

Kérje el a lakás valamennyi kulcsát az eladótól még akkor is, ha később le fogja cserélni a zárakat.

A Profi birtokbaadás 2. titka – KÖZÜZEMEK

A birtokbaadáskor birtokbaadási jegyzőkönvyet kell felvenni, amelyben rögzíteni kell a közüzemi mérőórák állásást és gyári számát. Ez azért is fontos, mert a birtokbaadás napjáig minden költség az eladót, azt követően pedig már a vevőt terhelik.

Töltse le az INGYENES birtokbaadási jegyzőkönyv mintát ITT >>>

Ezt követően meg kell kezdeni az órák átírását. Ezt leggyakrabban úgy szokták intézni, hogy az eladó és a vevő együttesen elmennek a közüzemi szolgáltatókhoz és a jegyzőkönyvben feltüntetett óraállásig az eladó kifizeti az aktuális fogyasztást, valamint ezzel egyidejűleg a vevő átíratja saját nevére az órákat. Ez az eljárás mindkét félnek biztosítékot jelent, hiszen nem maradhat közüzemi tartozás, ami megnyugtató a Vevőnek. Az órák pedig át kerülnek a vevő nevére, így az eladó nem fog már több csekket kapni a szolgáltatótól.

Az átíráshoz általában ezeket a dokumentumokat szokták kérni a szolgáltatók:

  • adásvételi szerződés
  • birtokbaadási jegyzőkönyv
  • tulajdoni lap
  • nyomtatvány
  • személyi azonosító okmányok

Fontos! Az egyes szolgáltatók más dokumentumokat is kérhetnek, ezért mindenképpen érdeklődjön szolgáltatójánál

A Profi birtokbaadás 3. titka – DOKUMENTUMOK

Az új tulajdonost illetik meg az ingatlannal kapcsolatos dokumentumok, például:

  • társasházi alapító okirat
  • engedélyezési dokumentáció
  • jótállási jegyek

A Profi birtokbaadás 4. titka – KIÜRÍTÉS

Az eladó köteles a birtokbaadás napjáig kiköltözni, azaz teljesen kiüríteni a lakást. Amennyiben úgy állapodtak meg, hogy bizonyos ingóságok a lakásban maradnak, akkor ellenőrizze le, hogy ez megtörtént-e.

A Profi birtokbaadás 5. titka – KIJELENTKEZÉS

Kérjen igazolást az eladótól arról, hogy mindenki kijelentkezett a lakásból és nincs olyan cég sem, amelyik székhelyként vagy telephelyként jogosult az ingatlan használatára. Nincs is annál bosszantóbb, amikor a postaláda a korábbi lakónak címzett levelekkel van tele.

Kérdése van a birtokbaadással kapcsolatosan?

Keresse ügyvédeinket! >>> 30/711-8-115