Amennyiben kiválasztotta az Ön számára megfelelő ingatlant, és legalább szóban megállapodott az eladóval a fontosabb részleteket illetően, eljött az ideje, hogy elkezdjük az együttműködést.

A megállapodásról érdemes szándéknyilatkozatot írni, melyet a felek két tanú jelenlétében aláírnak. A szándéknyilatkozat aláírásával egyidejűleg javasolt az ingatlan értékétől függően 200.000-500.000,- Ft összegű foglalót is megfizetni. Tapasztalataim szerint sokkal kevesebb a meghiúsult ügylet azokban az esetekben, ahol a felek közösen aláírták a szándéknyilatkozatot. Amennyiben nem rendelkezik ilyen szándéknyilatkozattal ITT letöltheti. Amennyiben szándéknyilatkozat mégsem készülne, úgy egy adatbekérő kitöltése szükséges, amelyet pontosan ki kell tölteni és visszaküldeni részemre. Az adatbekérőt ITT töltheti le.

Az adatbekérő alapján legfeljebb 2-3 napon belül elkészítem az adásvételi szerződés tervezetét.

Fontos továbbá figyelmeztetni az eladót, hogy készíttessen energetikai tanúsítványt az ingatlanhoz, amely nélkül nem lehet az adásvételi szerződést megkötni.

A tervezet véleményezése, módosítása után megállapodunk a szerződéskötés időpontjában, majd véglegesítjük az adásvételi szerződést.

A szerződéskötést követő 1-2 napon belül benyújtásra kerülnek a dokumentumok a földhivatalhoz, ezután banki kölcsön igénybe vétele esetén az Ön rendelkezésére bocsájtom a banki hitelügyintézéshez szükséges érkeztetett példányokat.

A hitelügyintézés sikeres lezajlása után kerül sor a teljesítésre, amiről engem tájékoztatni kell annak érdekében, hogy a földhivatalhoz be tudjam adni a tulajdonjog bejegyzéséhez szükséges iratokat.

A fontosabb lépések tehát röviden:

1. Megállapodás az eladóval, szándéknyilatkozat, energetikai tanúsítvány beszerzése
2. Kapcsolatfelvétel irodánkkal, adatbekérés
3. Adásvételi szerződés tervezete, legfeljebb 2-3 napon belül
4. Véleményezés, módosítás, szerződéskötés időpontjának kitűzése
5. Véglegesítés, szerződéskötés
6. Földhivatali beadás legfeljebb 1-2 napon belül, ezután átvehetők az érkeztetett példányok
7. Hitelügyintézés, legalább 2 hét
8. Teljesítés, birtokbaadás
9. Földhivatali zárás

Hívjon most a részletekért!

dr. Tóth Renáta ügyvéd 06-30/711-8-115; drtothrenata@t-online.hu

Ügyvédi munkadíj: az ingatlan vételárának 0,5%-a (nincs Áfa!) vagy kérjen egyedi ajánlatot!