Hogyan kell alapítványt alapítani

Ezt a kérdést legkönnyebb akkor eldönteni, ha tisztáztuk, mi is a célja az új szervezetnek, amit alapítani kívánunk.

Az alapítvány és az egyesület közötti különbségek:

  • Míg alapítványokat létrehozni tartós és közérdekű célra lehet, az egyesületeket a tagok a saját érdekükben hozzák létre.
  • Alapvető különbség még, hogy az egyesület személyeket egyesít, személyek önszerveződése, míg az alapítvány vagyont egyesít és tevékenységével támogatást végez.

Példa:

Talán legegyszerűbben egy példával lehet érzékeltetni a különbséget: látássérült gyermekek intézete működésének támogatására megfelelőbb forma az alapítvány, mivel a hangsúly az anyagi támogatáson van. Egy zenész társaság, vagy sportot szerető közösség tevékenységének szervezett végzésére jobb forma az egyesület, mivel itt a hangsúly a személyek együttműködésén van. Elsődlegesen vállalkozási-gazdasági tevékenység végzésére sem alapítvány, sem egyesület nem hozható létre, ilyenkor inkább gazdasági társaságot érdemes létrehozni (erről külön cikkben fogunk részletesen tájékoztatást adni).

Az egyesületen és alapítványon túl lehetséges civil társaság, vagy nonprofit gazdasági társaság létrehozása. A civil társaság esetén nincs szükség regisztrációra, ugyanakkor az nem jogi személy, így önállóan nem tud pályázni, támogatást nyerni és a tagok felelőssége is súlyosabb. A nonprofit gazdasági társaság úgy működik, mint egy gazdasági társaság, azonban a bevételét a céljára kell fordítsa, nem fizet osztalékot a tagjainak.

Mielőtt bármit alapítanának, javasoljuk a szakemberrel való konzultációt.

Hamarosan írunk az egyesület, és az alapítvány alapításával kapcsolatos tudnivalókról.


További cikkeink a témában:

Alapítványok, (sport) egyesületek figyelem!

Visszaszámlálás indul! Már csak 2…