elütöttem egy szarvast mit tegyek

Ügyfelünk éppen a 3-as úton haladt múlt pénteken, amikor hirtelen kiugrott elé egy szarvas. Megpróbálta félrekapni a kormányt, de az ütközést már nem tudta elkerülni. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de az autóban 2 millió forintos kár keletkezett. Annak ellenére, hogy ügyfelünk az elmúlt 25 évben már sok ezer kilométer levezetett, mégis tanácstalan volt, hogy mi a teendő ilyen esetben, így ügyvédi irodánk segítségét kérte.

Az első kérdésünk az volt, hogy volt-e vadveszélyt jelző tábla, vagy vadkerítés az érintett útvonalon

A kártérítési igény elbírálásánál ugyanis ez az egyik legfontosabb kérdés.

Mert:

  • amennyiben nem volt tábla vagy vadkerítés, és Ön szabályszerűen vezetett, akkor jó eséllyel lehet a felmerült károkat az illetékes vadásztársasággal szemben érvényesíteni,
  • amennyiben volt tábla vagy vadkerítés, akkor a kár érvényesítésére kevesebb esély van, de még ilyen esetben is érdemes a kárérvényesítést megpróbálni.

A legszerencsésebb helyzet az, ha a vadásztársaságnak van biztosítása, mivel ilyen esetben a biztosítóval szemben lehet érvényesíteni a követelést.

Vaddal ütközés esetén a kárviselés jogi értékelése igen bonyolult is lehet, ezért az alábbiakra fontos odafigyelni:

  • RENDŐR >>> a balesetet követően hívjon rendőrt, mivel a rendőrségi jegyzőkönyv kulcsfontosságú lehet a megtörténtek igazolásában.
  • FÉNYKÉP >>> fontos, hogy készítsen fényképeket a gépjárműről, a környékről és a vadról is.
  • VADÁSZTÁRSASÁG >>> értesítse az illetékes vadásztársaságot is, amely az elpusztult vad elszállításáról gondoskodik (a vadásztársaságok elérhetőségét itt találja) 
  • TILOS HAZAVINNI >>> az elpusztult vadat ne vigye haza, mivel az a vadásztársaság tulajdona. Akár bűncselekményt is elkövethet, és kártérítési felelősséggel tartozhat, aki a baleset következtében elpusztult vadállatot – a vasárnapi családi ebédre gondolva – hazaviszi.
  • BIZTOSÍTÁS >>> kössön kötelező biztosítása mellé vadkár biztosítást. Egy ilyen kiegészítő biztosítás mindössze néhány ezer forintos éves díj mellett igénybe vehető (az egyik nagy biztosítónál a vadkár biztosítás díja 5.000,- Ft/év és 500.000,- Ft kárösszegig nyújt fedezetet). Ez az összeg ugyan nem biztos, hogy fedezi a helyreállítás teljes költségét, de mégis csökkentheti az Ön anyagi kárát, ha a vadásztársaság nem fizetne. Természetesen a különbözetet ebben az esetben is érvényesíteni lehet jogi úton.

Visszatérve ügyfelünk konkrét esetéhez. Az útvonalon nem volt vadveszélyt jelző tábla, ráadásul a vadásztársaságnak nincs biztosítása, így megbízott minket a kártérítési igény érvényesítésére. Az esélyeink pedig igen jónak mondhatók, mivel ügyfelünk a fentieket betartva átadta a rendőrségi jegyzőkönyvet, és a helyszínen készült kb 30 db fényképet is (ezeken jól látszik, hogy valóban nem volt tábla).

Amennyiben vadbalesetet szenvedet, vagy egy vad bármilyen más esetben kárt okozott Önnek, forduljon hozzánk bizalommal!


További cikkeink a témában:

A gatyája is rámehet a síelésre

Egy új intézmény érdekességei