Lakás vásárolna, de a lakás jelzáloggal terhelt? Özvegyi jog és végrehajtási jog is szerepel a tulajdoni lapon? Nem kell elsőre visszariadni a terhektől, bonyolultnak tűnő szálakat is ki lehet bogozni egy jól átgondolt adásvételi szerződéses konstrukcióval!

Napjainkban jelentősen föllendült az ingatlanpiac, számos adásvételi ügylet kerül megkötésre, és egyre több a jelzáloggal és elidegenítési tilalommal terhelt ingatlan is. Az ingatlan tulajdoni lapján elsőre ijesztőnek tűnhet, ha terhekkel és tilalmakkal találkozunk, mégis érdemes átvizsgálni tüzetesebben az adott ingatlan helyzetét, mert éppen a terhek megléte következtében valószínűsíthető, hogy az ingatlan iránti kereslet kisebb, ami folytán az ingatlan vételára is adott esetben a piaci ár alá mehetett.

Jelzálogjog, elidegenítési- és terhelési tilalom

A jelzálogjogok, elidegenítési- és terhelési tilalmak a gyakorlatban az adásvételi ügylet során a vevő által, vagy hitelkiváltás esetén a vevő bankja által kifizetett vételár részletek révén könnyen töröltethetőek. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy a vevő bankja közvetlenül az eladó technikai bankszámlájára utalja át azt a vételár részlet, amely az ingatlan tehermentesítéséhez szükséges. Fontos, hogy a hitelező banktól az eladók időben beszerezzék a szükséges banki igazolást, amely tartalmazza a fennálló tartozás pontos összegét és a technikai bankszámlaszámot (ahová az utalás teljesítése megtörténhet).

Végrehajtási jog

Végrehajtási jogok esetén szintén az a legoptimálisabb, ha a végrehajtó részére utal a vevő, illetve a vevő bankja, mely ezt követően direkt az illetékes földhivatalhoz küldi meg a végrehajtási jogok törléséhez hozzájáruló nyilatkozatát. Figyelemmel kell lennünk arra, hogy ez az eljárás is napokat, sőt heteket vehet igénybe, emiatt az adásvételi szerződés kidolgozásakor kellő időt kell hagyni a végrehajtásból eredő terhek törlésére.

Fontos figyelni arra is, hogy az utalások beérkezésére is elegendő idő maradjon, mert a bank, illetve a végrehajtó kizárólag az összeg beérkezését követően fogja a törlési engedélyt kiadni.

Haszonélvezet

Amennyiben az ingatlan haszonélvezettel terhelt, az esetek túlnyomó többségében a haszonélvezet törlésére is szükség lehet az ingatlan átruházásához. Ennek leggyakoribb módja az, amikor a haszonélvező az adásvételi szerződésben lemond a haszonélvezeti jogáról.

Összegezve

Nem kell megijedni attól, ha az ingatlan tulajdoni lapján terheket lát, ugyanakkor szükséges, hogy szakemberrel konzultáljunk és a tulajdoni lap ügyvéd általi megfelelő kiértékelése után állapodjunk meg az eladókkal egy esetleges adásvételről.