üzemorvos

A Munkavédelmi törvény minden munkáltató számára kötelezővé teszi, hogy foglalkozás-egészségügyi szolgálatot biztosítson a munkavállalók számára. A köznyelvben „üzemorvos”-ként használt szolgáltatást 2011. óta már nem kötelező az OMMF részére bejelenteni, azonban a szolgáltatási kötelezettség továbbra is fennáll még akkor is, ha csak egyetlen munkavállalója van bejelentve!

A munkavédelemről szóló törvény alapján a munkavédelmi hatóság munkavédelmi bírságot alkalmaz, ha a munkáltató elmulasztja kötelezettségét. A bírságot az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények teljesítését elmulasztó, és ezzel a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztető munkáltatóval szemben szabják ki.

A munkavédelmi bírság összege 50.000,- Ft-tól 10.000.000,- Ft-ig terjedhet.

Bár sok munkáltató úgy gondolja, hogy nincs nála olyan veszélyes munka, amely alapján a fenti veszélyeztetés megvalósulna, de egy egyszerű irodai alkalmazott egészsége is veszélyeztetve lehet, ha pl. gerincsérvet kap az állandó gép előtt ülés és a rossz munkakörülmények következtében. Ezen túl továbbá előfordulhat, hogy a munkavégzés során alkalomszerűen köteles a munkavállaló veszélyesebb tevékenységet végezni.

Véleményünk szerint érdemes átgondolni és rááldozni az üzemorvosra, mielőtt többszörösét kell kifizetni a bírságra!


További cikkeink a témában:

Idén is fizetni kell: kamarai hozzájárulás

Visszaszámlálás indul: Már csak 2 hónap…