Csönget a postás, ajtónyitás, aláírás, elköszönés … – ez a jól ismert folyamat mindannyiunkkal naponta megtörténik.

Azonban előfordulhat, hogy az átvett boríték üres! Bizony! Se levél, se semmi, csak levegő. 

Ugyanez történt meg egy ügyfelemmel is, akit nevezzünk csak Jóhiszemű Kft-nek. A Jóhiszemű Kft. titkárnője pár hónappal ezelőtt átvett egy ilyen üres borítékot és bár kicsit meglepődött, de mit sem sejtve kidobta azt a kukába. Később a Jóhiszemű Kft. és a feladó között per indult. Az eljárás során a feladó hivatkozott arra, hogy írásban tájékoztatta a Jóhiszemű Kft-t egy döntő jelentőségű tényről és be is mutatja a tértivevényt, amit a Jóhiszemű Kft. aláírt. És vajon melyik levélre hivatkozott? Igen, igen éppen arra az ominózus üres borítékra. Milyen meglepő… A Jóhiszemű Kft. természetesen elmondta, hogy a boríték üres volt, ezért nem lehetett tudomása arról a tényről, de ez sajnos már kevés volt. A Jóhiszemű Kft. elvesztette a pert.

A bíróság ugyanis a következő álláspontot fejtette ki az üres borítékkal kapcsolatosan:

Az alperes (azaz a címzett) csak akkor bizonyíthatta volna kétséget kizáróan, hogy üres borítékot kapott, ha visszaküldte volna a borítékot és válasz levélben tájékoztatta volna a történtekről a felperest (azaz a feladót). Ez azonban nem történt meg.

Javaslatom, arra az esetre, ha Önnek is üres borítékot hoz a postás:

Ha üres borítékot hoz a postás, akkor azt komolyan kell venni és ezt a tényt haladéktalanul és írásban közölni kell a feladóval! Tapasztalatom szerint ugyanis az ilyen üres borítékok általában nem véletlenül érkeznek. Egy egyszerű válasz levéllel azonban könnyedén el lehet kerülni a későbbi kellemetlenségeket.