Az ügyvéd feladata, hogy ügyfele érdekeit a legmesszebbmenőkig szem előtt tartva eljárjon, és köteles ezen érdekeket a saját, illetve a jogász társai érdekei elé helyezni. Az ügyvédnek hivatását a legjobb tudása szerint, lelkiismeretesen, a jogszabályok megtartásával kell gyakorolnia. Az ügyvéd feladata, hogy ügyfele érdekeit a legmesszebbmenőkig szem előtt tartva eljárjon, és köteles ezen érdekeket a saját, illetve a jogász társai érdekei elé helyezni. Az ügyvédnek hivatását a legjobb tudása szerint, lelkiismeretesen, a jogszabályok megtartásával kell gyakorolnia. Az ügyvéd és az ügyfél közötti együttműködés nem képzelhető el bizalom nélkül. Bizalmi viszony csak akkor létezhet, ha az ügyvéd becsülete, tisztessége és feddhetetlensége megkérdő jelezhetetlen. Ezen hagyományos erények az ügyvéd szakmai kötelezettségei.
Az ügyvéd feladata, hogy ügyfele érdekeit a legmesszebbmenőkig szem előtt tartva eljárjon, és köteles ezen érdekeket a saját, illetve a jogász társai érdekei elé helyezni. Az ügyvédnek hivatását a legjobb tudása szerint, lelkiismeretesen, a jogszabályok megtartásával kell gyakorolnia.

Az ügyvéd és az ügyfél közötti együttműködés nem képzelhető el bizalom nélkül. Bizalmi viszony csak akkor létezhet, ha az ügyvéd becsülete, tisztessége és feddhetetlensége megkérdő jelezhetetlen. Ezen hagyományos erények az ügyvéd szakmai kötelezettségei. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ügyfél maradéktalanul megbízzon az általa választott ügyvédben.

Vannak olyan ügyek, amelyekben a jogszabályok írják elő a kötelező ügyvédi részvételt, míg más esetekben ugyan nem kötelező, de érdemes ügyvédi segítséget kérni.

Kötelező a jogi képviselet vagy az ügyvédi ellenjegyzés például: cégeljárás során, ingatlan adásvételnél, jelzálog alapításnál, társasház alapításnál és egyes peres eljárásokban (az ítélőtábla előtti eljárásban az ítélet, valamint az ügy érdemében hozott végzések ellen fellebbezést előterjesztő fél számára).

Az ilyen ügyeknél tehát meg kell bízni egy ügyvédet vagy ügyvédi irodát az okirat elkészítésére/ellenjegyzésére, illetve a képviselet ellátására. Az okirat ellenjegyzésével az ügyvéd azt igazolja, hogy az ellenjegyzett szerződés megfelel a felek akaratának és a jogszabályoknak, valamint az okiratban megjelölt felek az okiratot saját kezűleg, előtte vagy helyettese előtt írták alá, vagy aláírásukat saját kezű aláírásnak ismerték el.

Nem kötelező a jogi képviselet vagy az ügyvédi ellenjegyzés például: ingatlan adásvételnél, megbízási szerződésnél, bérleti szerződésnél, házassági bontópernél.

Akár kötelező ügyvédet fogadni, akár néhány szempontot érdemes figyelembe venni az ügyvéd, illetve ügyvédi iroda kiválasztásánál:

1. Válasszon szakértő ügyvédet
Az első és legfontosabb, győződjön meg arról, hogy a választani kívánt ügyvéd rendelkezik-e az adott területen szakmai tapasztalattal. Érdemes olyan ügyvédet választani, aki specialistája az adott területnek, például házassági bontópernél családjogra specializálódott ügyvédet, míg céges problémák megoldására cégjogászt. Napjainkban roham tempóban változnak a jogszabályok, így valóban nagy fontos, hogy az adott jogterületet maximálisan ismerő ügyvédet bízzon meg.

2. Válasszon olyan ügyvédet, akit el is tud érni
A megfelelő szakmai tapasztalat után az egyik legfontosabb szempont, hogy az ügyvéd könnyen elérhető legyen. Az egyéni ügyvédnél ez érhető okokból nehezebben megoldható, hiszen elképzelhetetlen, hogy egy több órás bírósági tárgyalás közepette felvegye a telefont és gyors jogi tanácsot adjon. Nagyobb-közepes ügyvédi irodáknál, azonban ahol akár 3-4 ügyvéd, és megfelelő adminisztráció dolgozik ez könnyebben megoldható. Ha ugyanis a vezető ügyvéd nem érhető el, egészen biztosan van olyan helyettes, aki égető helyzetben segíteni tud.

3. Válasszon olyan ügyvédet, aki korrekt tájékoztatást ad
Az ügyvéd kiválasztása előtt mindenképpen tájékozódjon az ügyvédi munkadíjról, az ügy várható kimeneteléről és az esetleges határidőkről. Fontos azonban, hogy az ügyvéd csak abban az esetben tud korrekt és minden részletre kiterjedő tájékoztatást adni, ha minden, az üggyel kapcsolatos információ rendelkezésére áll. Éppen ezért már az első konzultációra vigyen magával minden, az üggyel kapcsolatos dokumentumot, például: szerződés, hatósági határozat, levél, kereset, ügyvédi munkadíj, és nem utolsó sorban az ügy részletes leírását. Rengeteg időt és energiát takaríthat meg, ha ezeket már az együttműködés elején rendelkezésre bocsátja.

4. Válasszon olyan ügyvédet, aki közérthetően válaszol
Már az első konzultáción, illetve telefonbeszélgetésnél érezni fogja, hogy az ügyvéd milyen stílusban tájékoztatja a leendő ügyfeleit. Mivel az ügyfél – így Ön is – általában nem jogvégzett, ezért a hosszú távú együttműködés sokkal rugalmasabb és gördülékenyebb, ha az ügyvéd és ügyfele „egy nyelvet beszélnek”. Azaz körmönfont mondatok és latin kifejezések helyett egyértelmű és közérthető tájékoztatást kap az ügyvédtől, továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy a kérdéseit bátran feltegye.

Sikeres ügyvéd választást kívánok és amennyiben kérdése merült fel, bátran keressen meg elérhetőségeimen!