Mint civil szervezetekkel foglalkozó iroda sokszor kapunk olyan kérdéseket, amelyek nagyon hasonló problémát feszegetnek. Ezek közül szedtünk csokorba most egy adagot, feltehetőleg, lesz folytatása.

1. Mi a teendő akkor, ha egy régi alapítványnál, egyesületnél eltűnnek az alapítók?

A helyzet az, hogy nincs erre jelenleg egységes joggyakorlat. Természetesen a válasz függ attól is, hogy mi a cél, megszüntetés vagy továbbműködtetés. Megszüntetés esetén lehet az ügyészséghez fordulni, amely lefolytatja a megfelelő (végelszámolási) eljárást. Amennyiben viszont működtetni akarjuk, akkor elő kell keríteni sajnos az alapítókat. Ha az alapító meghalt, akkor ő kiesik, elég a halotti anyakönyvi kivonat. Az alapítók előkerítéséhez érdemes segítséget igénybe venni.

2. Nem közhasznú alapítvány, egyesület feltüntethet-e közhasznú tevékenységet?

Akadálya nincs, hogy egy civil szervezet a tevékenységei között olyan tevékenységet is feltüntessen, amely közhasznú státus alapja lehet, de amíg azt meg nem szerzi, rögzíteni kell egy külön pontban a létesítő okiratban, hogy nem rendelkezik közhasznú jogállással a szervezet.

3. Lehet-e speciális rendelkezéseket megállapítani az egyesület alapszabályában különleges jogállású tagokra?

Nincs akadálya, akár eltérő mértékű tagdíjat is megállapíthat a közgyűlés az egyes tagsági típusokra (kvázi diszkriminatív feltételek is lehetnek), de az 1 tag 1 szavazat elvének érvényesülnie kell, az kógens. Ugyanígy kötelező tartalmi elem, hogy Egyesület Alapszabály-módosítása minden esetben közgyűlési hatáskör

4. Lehetséges-e az elnökség/kuratórium tagjai között feladatmegosztást rögzíteni?

Nincs akadálya, hogy az alapító okirat ilyen hatásköri megosztást rögzítsen, azonban az elsősorban a tagok egymás közti viszonyát rendezi.

5. Szükség van-e egy egyesület vagy alapítvány megszüntetéséhez ügyvédre és könyvelőre?

Egy megszüntetési eljárás hasonlóan történik, mint egy végelszámolás. A legkényesebb kérdés mindig a fennmaradó vagyon sorsa, erre szigorú szabályok vonatkoznak. Az iratok nagy részét ügyvéd/könyvelő közreműködése nélkül is el lehet készíteni, azonban nagy a kockázata egy elutasításnak ilyen esetekben, mivel rendkívül speciális tartalomra van szükség. A gyors lezárás érdekében javasoljuk, mindig kérje szakemberek segítségét a megszüntetés során.