Skip to main content

Az ügyvéd és ügyfele közötti jó együttműködés alapja a bizalom. Az állandó megbízók szinte minden fontosabb döntésük előtt kikérik az ügyvéd tanácsát és sokszor már-már szinte barátként kezelik az ügyvédet, hiszen tudják, hogy bátran számíthatnak a segítségére.
Az ügyvédi segítség igénybevételével számos későbbi kellemetlenség, kár megelőzhető, így érdemes kikérni egy-egy fontosabb döntés előtt jogi szakértő segítségét.

Egyes ügyekben a jogszabályok írják elő a kötelező ügyvédi részvételt, míg más esetekben ugyan nem kötelező, de érdemes ügyvédi segítséget kérni.

Melyek azok az ügyek, amelyeknél kötelező a jogi képviselet vagy az ügyvédi ellenjegyzés?

Például:

– cégeljárás
– ingatlan adásvétel
– jelzálogjog alapítás
– egyes peres eljárások, például: az ítélőtábla előtti eljárásban az ítélet, valamint az ügy érdemében hozott végzések ellen fellebbezést előterjesztő fél számára
– társasház alapítás

Melyek azok az ügyek, amelyeknél nem kötelező a jogi képviselet vagy az ügyvédi ellenjegyzés?

Például:

– ingó adásvételi szerződés
– megbízási szerződés, vállalkozási szerződés
– bérleti szerződés
– végrendelet
– egyes peres eljárások, például: házassági bontóper

Azoknál az ügyeknél, amelyeknél a törvény ellenjegyzést ír elő kötelező ügyvédet igénybe venni, tehát meg kell bízni egy ügyvédet vagy ügyvédi irodát az okirat elkészítésére, illetve a képviselet ellátására.

Mit jelent az ügyvédi ellenjegyzés?

Az okirat ellenjegyzésével az ügyvéd azt igazolja, hogy az ellenjegyzett szerződés megfelel a felek akaratának és a jogszabályoknak, valamint az okiratban megjelölt felek az okiratot saját kezűleg, előtte vagy helyettese előtt írták alá, vagy aláírásukat saját kezű aláírásnak ismerték el. Az ügyvéd csak olyan okiratot láthat el ellenjegyzéssel, ami saját vagy irodája közreműködésével jött létre.

Ha nem kötelező az ügyvédi ellenjegyzés vagy képviselet, akkor is megbízhat ügyvédet?

Igen, ilyen esetben is érdemes megbízni egy ügyvédet az okirat megszerkesztésére és ellenjegyzésére, vagy legalább tanácsot kérni tőle, hiszen az ügyvédek másként látnak egy-egy problémát.

A tapasztalatok szerint a nem jogászok által szerkesztett szerződések gyakran az internetről, illetve innen-onnan lementett szerződések „összeollózott” verziói, amelyekben keverednek a jogi fogalmak, már nem hatályos jogszabályokra hivatkoznak, egymásnak ellentmondó rendelkezéseket alkalmaznak, egyebek. Amellett hogy egy ilyen szerződés nem igazán bizalomkeltő, a szerződés teljesítése és egy esetleges vitás helyzetben rendkívül sok bonyodalmat is okozhat.

Amennyiben segítségre lenne szüksége szerződés íráshoz, vagy partnere által megküldött szerződést szeretné jogi szempontból felülvizsgálni, keressen minket bizalommal.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.