Skip to main content

Az MNB átfogó vizsgálatot tartott a Groupama Biztosító Zrt-nél, amelynek eredményét néhány napja tette közzé saját honlapján. A vizsgálat 2013 szeptemberétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Az MNB kiemelte, hogy bár több hiányosságot is feltártak, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.

A vizsgálat kiterjedt többek között a biztosítási szerződési feltételek, a kiszervezés, az ügyfél tájékoztatás, az ügyrendek, a belső ellenőrzés, az informatikai rendszerek és a számviteli eljárás felülvizsgálatára.

Az MNB 18 pontban foglalta össze azokat az előírásokat, amelyeket a biztosítónak 2017. szeptember 30. napjáig kell teljesítenie.

Az előírások többsége a biztosítási szerződési feltételek pontosítására, kiegészítésére vonatkoznak.

A bírság összegének meghatározásakor az MNB figyelembe vette többek közt, hogy a Groupama biztosítási szerződéseinek tartalmi elemeinél és az ügymenet kiszervezése során az MNB számos hiányosságot tárt fel. A biztosító adatszolgáltatási, adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszere nem mindenkor támogatta a jogszabályszerű, biztonságos működést. A kgfb-állománykezelés során feltárt (részben sajnálatos módon ismétlődő) jogszabálysértések kihathatnak a kötelező felelősségbiztosítási piac egészére.

A határozat teljes szövege itt olvasható.

Az MNB ezzel kapcsolatos sajtóközleménye itt olvasható.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.