Skip to main content

Egy új lakás kiválasztása hosszadalmas feladat, legyen szó akár használt, akár új építésű ingatlanról. Hónapokig böngésszük a hirdetéseket, akár több tucat lakást is megtekintünk személyesen, míg végre megtaláljuk a megfelelőt.

Azonban bármennyire körültekintőek voltunk is, beköltözés után még mindig érhetnek kellemetlen meglepetések: beázik a fal, nem működik a fűtés, beomlik a kémény, vezetékcserére van szükség. Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos esetekben számon kérhetjük a hibát az eladón.

A tapasztalatok szerint az ingatlanvásárlást követő két éven belül általában fény derül a vevő elől elhallgatott hibákra. Az eladó szavatossági felelőssége használt ingatlanok esetében is fennáll, azonban természetesen nem korlátlan ideig.

Az eladó kellékszavatossággal tartozik a hibás teljesítésért

A Ptk. alapján az eladó a hibás teljesítésért kellékszavatossággal tartozik, azaz garantálnia kell, hogy az ingatlannak nincs olyan ismert hibája, amely akadályozná annak rendeltetésszerű használatát, illetve amelyet nem ismertetett az érdeklődővel. Szavatossági igényünket öt évig érvényesíthetjük, amennyiben olyan hibát tapasztalunk a lakásban, amelyről az eladó nem beszélt az ingatlan bemutatásakor, illetve amelyet a szemle során nem észlelhettünk (például egy sérült, ám a falat a vásárlás pillanatában át még nem áztató vízvezeték).

Alapos körültekintés szükséges

A bírói gyakorlat azonban elvárja a vevőtől az alapos körültekintést mind a látszólag hibátlan lakás, mind a látható, de (egyelőre) apróbb hibák (például repedések) tekintetében, mind pedig azokéban, amelyekre a lakás korából adódóan következtetni lehet. Aki tehát nem jár el elég körültekintetően, nem érvényesítheti szavatossági igényét.

Bizonyos, a használat természetes velejárójárójaként keletkező kisebb hibák, például a dugulás vagy a csövek kisebb repedései azonban nem kérhetők számon az eladón.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.