A tagok aktivitásának hiányában, vagy pénzügyi gondok miatt az egyesület megszüntetése válhat indokolttá. Pusztán a tevékenység hiánya miatt az egyesület nem szűnik meg magától, sőt a működéshez kapcsolódó kötelezettségek továbbra is fennállnak (pl.: beszámoló éves leadása), amelyek nem teljesítése további kellemetlenségeket eredményezhet.

Előzőek miatt a nem működő egyesület sorsáról a tagoknak kell dönteniük.

Az alábbiak a leggyakrabban felmerülő lehetőségek.

  • Megszüntetés

Az egyik lehetséges megoldás a végelszámolás, amennyiben a tagok még elérhetők. A tagok elérhetetlensége esetén ügyészségi megszüntetés szükséges. A megszüntetés részletes módját korábbi cikkünkben már kifejtettük.

  • Összeolvadás

Amennyiben egy nem működő egyesület nagyobb vagyonnal rendelkezik, úgy megfontolandó, hogy nem megszüntetésre kerül sor, hanem egy másik, hasonló tevékenységű egyesülettel történő összeolvadás útján szűnik meg az egyébként már nem működő egyesület.

Az összeolvadásnál a befogadó egyesület számára fontos, hogy a már nem működő egyesület számviteli és jogi átvilágítása megtörténjék az egyesületek összeolvadását megelőzően, így tisztázott legyen, ha a megszűnő egyesületnek bármilyen kötelezettsége jogutódként a befogadó egyesületet terheli.

  • Újra aktivizálás

Előfordulhat, hogy vannak olyan tagok, illetve kívülállók, akik szívesen végeznék az egyesület tevékenységét a továbbiakban. Ilyenkor a kívülállók ahelyett, hogy létrehoznának egy saját egyesületet, beléphetnek a már nem működő egyesületbe tagként, a passzív tagok pedig kilépnek, így létrejöhet egy olyan tagság a bent maradó régi és belépő új személyekkel, akik tovább tudják folytatni a tevékenységet.

Bármelyik megoldáshoz, illetve a jogi átvilágításhoz is készséggel nyújtunk ügyvédi segítséget, tanácsot.