Az Új Ptk. jelentős változtatást vezetett be a házastársak nyilatkozatával kapcsolatosan.

A vonatkozó jogszabály kimondja ugyanis, hogy:

A házastárs a vagyonközösség fennállása alatt és annak megszűnésétől a közös vagyon megosztásáig terjedő időben a házastársa hozzájárulása nélkül nem rendelkezhet a házastársak közös tulajdonában lévő, a házastársi közös lakást magában foglaló ingatlannal, és nem bocsáthat közös vagyontárgyat vagyoni hozzájárulásként egyéni cég, gazdasági társaság vagy szövetkezet rendelkezésére. A másik házastárs hozzájárulását ezekben az esetekben nem lehet vélelmezni.

Mindez azt jelenti, hogy kizárólag mindkét házastárs egyetértésével lehet érvényesen:

  • a házastársak közös tulajdonában lévő, a házastársi közös lakást magában foglaló ingatlant értékesíteni, megterhelni, azzal kapcsolatosan bármilyen kötelezettséget vállalni, valamint
  • közös vagyontárgyat vagyoni hozzájárulásként egyéni cég, gazdasági társaság vagy szövetkezet rendelkezésére bocsátani (apport).

Mindez különösen akkor lehet hangsúlyos, amikor egy ingatlan csak az egyik házastárs tulajdonában van az ingatlan-nyilvántartás szerint, de az ennek ellenére a házastársi közös vagyonba tartozik (a közös vagyonnal kapcsolatos legnagyobb tévedésről szóló cikkünket ITT találja).

Ilyen esetben ugyanúgy érvényes lesz a fenti szabály, tehát mindkét házastárs hozzájárulására szükség lesz a rendelkezéshez (elidegenítés, megterhelés, stb.).


Kérdése van? Foglaljon időpontot ügyvédi irodánkban most, vagy kérje kollégánk segítségét!

Telefonon érdeklődöm >>> 30/711-8-115

Időpontot foglalok >>>

[span6][CPABC_APPOINTMENT_CALENDAR calendar=”1″][/span6]

[span3]

[arrow_list]