2015. december 1-től korlátozás nélkül lehet értékesíteni a zártkerti ingatlanokat!

Fontos azonban, hogy a korlátozás nélküli értékesítéshez szükség van a zártkerti ingatlanok átminősítésére.

Az átminősítési eljárást 2015. december 1-től -2016. december 31-ig lehet kérelmezni az illetékes földhivatalnál. Az eljárás illetékmentes.

Az átminősítést követően az adott zártkert “zártkerti művelés alól kivett terület”-ként kerül majd feltüntetésre az ingatlan-nyilvántartásban. Ez nem jelenti azt, hogy a zártkerti terület belterületté válna, ugyanakkor az ilyen módon átminősített ingatlant ugyanúgy lehet majd értékesíteni, mint bármely más, nem termőföldnek minősülő ingatlant (azaz pl. lakást, lakóházat). Nem lesz tehát szükség kifüggesztésre és jóváhagyásra sem.

Fontos kiemelni, hogy az új jogszabály adta lehetőséggel kizárólag 2016. december 31. napjáig élhetnek a zártkerti ingatlan tulajdonosok. Aki elmulasztja az átminősítésre rendelkezésre álló határidőt, később ezt már nem teheti meg, így egy jövőbeni értékesítésnél már a Földforgalmi törvény szabályai szerint kell eljárni.

Fontos, hogy az átminősítés csak a későbbi értékesítést könnyíti meg, a vonatkozó építési szabályok az átminősítést követően sem fognak változni!

Kapcsolódó bejegyzés:

Hogyan válasszon ügyvédet?